dinsdag 30 september 2014

De onderkant van een Aloë Vera.Als decoratie gaat mijn voorkeur uit naar natuurlijke producten, deze keer liep ik tegen een onderkant van een grote gedroogde Aloë Vera aan, te gebruiken als kaarsenhouder of gewoon ergens neer te leggen, Vandaag voor het eerst naar de cursus  'Omgaan met dementie' geweest, deze cursus is bedoeld voor mensen met een partner die aan dementie lijden.
Waar het mij om gaat is dat ik handvatten krijg voor de dingen die komen gaan, zoals: hoe moet ik reageren als mijn partner gaat hallucineren, of als hij boos of verdrietig wordt enz......

In de eerste instantie had ik hier niet zoveel behoefte aan omdat ik alles zoveel mogelijk normaal wil houden en we al genoeg aan ziekenhuis bezoeken hebben en we al zoveel op ons boterham krijgen. maar bij nader inzien leek het mij toch verstandig om wat meer over dementie (niet alleen via het internet) te weten te komen, zodat ik mijn man zo goed mogelijk bij kan staan.

De komende stappen zijn het bezoeken van  kleinschalige centra voor als mijn man niet meer thuis kan blijven wonen. Wat ik het belangrijkste vind, is dat hij zelf keuzes maakt, hoe moeilijk dat ook zal zijn.

Ach... en zo hobbelen we maar door met ups en downs en toch ook veel gezelligheid.


Hele fijne week!


Lieve groet,


Loes
20 opmerkingen:

 1. Hoi Loes, dapper van je om open te staan voor de gevolgen van dementie. Het lijkt mij erg moeilijk en ik hoop dan ook dat je veel steun in je omgeving kan vinden.

  Jr foto,s zijn prachtig, de natuurlijke vondsten, de kandelaar, wat is die prachtig en alles steeds weer bij elkaar in een mooi verstild stilleven.

  lieve groet Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat knap van je Loes dat je dit toch oppakt. Ook al wilde je het eerst niet.
  Ik kan me zo voorstellen dat je daar even geen zin in had! Maar misschien geeft het een beter gevoel wanneer je meer over de ziekte weet en er dan op een goede manier mee om kunt gaan. Er zullen nog moeilijke tijden voor je komen en daar wens ik je veel sterkte bij!

  Wat is die aloe vera mooi! Je moet er maar oog voor hebben: dat kunstenaarsoog van jou kan dat wel!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat goed,dat je naar de cursus gaat.
  Daar leer je,hoe er precies mee om te gaan.
  En dat valt sowiezo niet mee.
  Heel veel sterkte,hoor.

  En wat mooi,de Aloë Vera.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Loes,
  your Naturdekomaterialien are beautiful.
  Also I love those decorations and for me it also means that as natural as updated as possible.
  I think it's good that you listened to a group for people with dementia.
  You can exchange ideas, learn a lot of new knowledge and you can see how others deal with it or want.
  There is a small bit of liberation, when you see that one is not alone there and it brings a little support, understanding and love.
  I wish you and your husband a lot of strength and love.
  Dearest greetings,
  Moni

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel goed van je dat je er naar toe bent gegaan. Allicht leer je je man zo ook beter begrijpen en hoor je van anderen leerzame tips hoe met situaties om te gaan.

  Het sfeerplaatje ziet er heel mooi uit!

  Fijne avond. Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb heel veel bewondering voor jou , dat je toch naar de cursus gaat om de ziekte van jouw man te begrijpen en hoe je er mee moet om gaan .
  Dat zal zeker niet meevallen .
  Ondanks dat , heb je weer een mooi stilleven gecreëerd , mooi die aloë Vera
  Lieve groet
  Christel

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Knap hoor dat je dat bent gaan doen...zo moeilijk allemaal lijkt mij...tis toch je man......ik vond het met mijn moeder al zo moeilijk allemaal ....dikke knuffel liefs van mij...x!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Knap van je om daar voor open te staan, zal wel niet makkelijk zijn, maar zo weet je misschien wel wat er in je man om gaat.

  Wat mooi zeg je kandelaar.
  Liefs, marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel goed dat je daar heen gaat ,in eerste plaats voor je man,maar misschien ook voor jezelf om beter met de situaties om te gaan.
  En wat fijn dat er toch heel veel gezelligheid is dat is zo belangrijk.

  Groetjes Joke.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn Loes dat je open staat voor deze cursus. Ik werk in de zorg (met dementerende) en ben nooit uitgeleert, wij krijgen ook steeds weer bijscholing. Sterkte en kracht!!

  Lieve-Groetjes, Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat goed van je Loes om bijtijds de in en outs van dementie te leren zodat je je man goed kunt helpen en er mee om te gaan.
  Ook knap hoe je er steeds weer over schrijft!
  Ik wens jullie heel veel kracht en moed!
  En je sfeerplaatje ziet er mooi uit!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lieve Loes,

  Kan me voorstellen dat je zolang mogelijk een normaal leven wilt blijven leiden samen met je man, maar dat kan helaas niet.
  Ben in de tijd dat mijn lieve schoonmoeder al enige jaren van een dag tot vijf dagen in de week naar de dagbehandeling ging met schoonvader naar de cursus 'Omgaan met Dementie' gegaan, ik heb er veel van opgestoken maar schoonvader heeft het nooit kunnen accepteren dat zijn vrouw getroffen werd door de ziekte van Alzheimer,hij kon er niet mee omgaan,helaas.
  Ik en mijn man hebben er mee om leren gaan in de 15 jaar dat wij er van zó dichtbij mee geconfronteerd werden.

  Hoop voor jou Loes dat de cursus je handvatten aan zal reiken waar je iets mee kan.

  Je hebt weer een mooi sfeertje op tafel gemaakt!!!

  Liefs,Ger


  BeantwoordenVerwijderen
 13. Goed van je dat je toch bent gegaan. Het liefste wil je alles houden zo als het is, maar je zult aan je man al ontdekt hebben dat je dat niet meer lang kunt volhouden. En dan is het handig om te weten wat je kunt verwachten (en dan nog is het even slikken, als je die fase hebt bereikt) en hoe je er mee kunt omgaan. Verzetten heeft geen zin, maakt jouw en je man nog gefrustreerder. Maar genieten van de dingen die wel nog kunnen, des te waardevoller. En dat kan al in kleine dingen zitten, samen zitten met een glaasje, een kneepje in de hand, een oogopslag van herkenning...Volgens mij hebben jullie dat al goed door en dat is al pure winst. Ik gun jullie nog heel veel genietmomenten samen!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Loes, allereerst dank voor je leuke reactie op mijn blog.
  Ook jij hebt het heel sfeervol gedecoreerd, mooie kruik en
  ik hou ook van die natuurlijke materialen.

  Ik heb respect voor de manier waarop je zo open en eerlijk schrijft
  over de dementie van je man. Ben nu wel benieuwd op welke leeftijd
  hem dit heeft getroffen.
  Goed dat je toch naar de cursus gaat. Het is aan de ene kant natuurlijk
  best wel confronterend maar je kunt ook je ogen niet sluiten voor dat wat
  onvermijdelijk komen gaat. Hoe staat je man er zelf in trouwens ?

  Fijn dat je schrijft dat er naast ups en downs ook gezelligheid is,
  dat gun ik je van harte … veel geluksmomenten..

  In elk geval vandaag een fijne dag gewenst,
  lieve groet van gea

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Lieve Loes, wat heb ik een bewondering voor je. Ondanks je zorgen ga je toch maar die cursus volgen om je man zo goed mogelijk te begeleiden. Ik heb jarenlang met demente bejaarden gewerkt en kan me zo voorstellen hoe zwaar het is. Ik wens jullie alle sterkte en moed toe. Knuffel van mij.
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dementie... Het is en blijft een vreselijk iets... Ik heb het zelf ook bij een naaste meegemaakt. Mooi te lezen dat jij jezelf erin verdiept om zo de toekomst zo goed mogelijk voorbereid tegemoet te treden... Sterkte met het gaan van deze weg, voor zowel je man als voor jou!

  Liefs Judith

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Sterkte Loes.....wat is dit moeilijk voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heel veel sterkte, ook van mij. Mijn ouders zijn beiden dement geworden, dus ik weet wat het betekent. Groot gelijk om zo'n cursus te volgen. Alleen al het ervaren hoe iedereen weer verschillend hiermee om gaat, is een verrijking. Ik hoop dat je er veel aan hebt.
  Liefs,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh ik weet zo hoe moeilijk dat is, mijn man woont sinds een jaa,r ook na eerst een heftig jaar van chemo kuren, en operatie...in een zorginstelling...en het heeft met name voor hem, maar ook voor ons, lang geduurd, voordat hij het kon begrijpen, dat hij niet meer thuis kon wonen...maar elke keer als ik bij hem ben, is het nog moeilijk als hij me uitzwaait als weer weg ga, hij was pas 67 jaar dat het hem overkwam.
  Goed van je om naar die cursus te gaan, het geeft je idd handvaten, om er zelf, en ten opzichte van hem, mee om te leren gaan...ik wens je veel kracht en sterkte bij wat de komende tijd jullie gaat brengen!!
  En je hebt ondanks alles, toch weer een mooi sfeer tafereeltje neergezet hoor!

  Lieve groetjes, Marianne.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat goed van je dat je toch de stap hebt gezet. Al snap ik volkomen dat je genoeg aan je hoofd hebt in deze tijd. En wat vind ik het goed dat je het elke keer weer mooi weet op te schrijven.
  Wellicht kan je hier iets mee, voor het moment dat je man niet meer thuis kan wonen. Mijn ouders hebben hun verjaardagsgeld gedoneerd aan De Amanshoeve in Manderveen. Mijn omaatje, de moeder van mijn mama, heeft ook Alzheimer gehad. Met name de opvang in de grote verzorgingstehuizen vonden wij als familie vreselijk.
  Mijn ouders hebben lang gezocht en nagedacht over een goed doel. Nu zijn er natuurlijk vreselijk veel grote goede doelen die al geld zat krijgen en via via kwamen ze dus bij de Amanshoeve. Mijn ouders hebben het geld persoonlijk afgegeven en kregen een rondleiding en uitleg over het reilen en zeilen aldaar. Ze waren met stomheid geslagen, zo kan het dus ook! Kleinschalig, huiselijk en de zorg die ze behoren te krijgen.
  Misschien is het wel erg ver bij jullie vandaan en is het nog helemaal niet aan de orde, maar de site is zeker de moeite waard om even te bekijken.
  Alvast een fijn weekend.
  Lieve groet,
  Mirjam
  MaDeLiefste
  http://mooisvanmadeliefste.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen

Mystery.

Mystery, het is al weer een half jaar geleden dat ik het schilderij gemaakt heb.  Wordt tijd dat ik het penseel weer ga oppakk...