donderdag 8 december 2011

Erwtensoep maken.


Vanmorgen vroeg de deur uit om verse groente te kopen voor de Erwtensoep.

Terug gekomen eerst een kopje koffie en daarna aan de slag met de soep.



Alles staat gesneden en wel in de schalen.


In de keuken geurt het naar vers gesneden groente, vooral de Knolselderie ruikt heerlijk.


In een hele grote en grote pan worden de spliterwten en vlees gekookt.
Dit blijft zo'n 2 1/2 uur zachtjes sudderen, tot dat de spliterwten gaar zijn geworden.


Met een schuimspaan schep ik het schuim uit de pan.
Als alles gaar is, gaat het vlees eruit (deze gaat later weer gesneden en ontdaan van botjes bij de soep) en ik doe de groente bij de spliterwten en laat deze zachtjes gaar worden.
Dan laat ik alles rusten tot morgen avond en wordt de soep warm gemaakt met stukjes worst erbij.


In onze keuken staan oude kommen en schalen die ook worden gebruikt.


Een oude weegschaal.


In een oude puddingvorm bewaar ik de uien en in een wekpot het zout.



In een andere oude pot de knoflook.


Ook de kleine schaaltjes zijn brocante.


Zo, nu is mijn pauze voorbij en ga weer snel verder, want er is nog veel te doen.

Voor iedereen een hele fijne dag!

Lieve groet,

Loes




10 opmerkingen:

  1. Mmmmmm.....wat zullen jullie morgen smullen Loes. Heerlijk zo'n pan vol erwtensoep en wat heb je een prachtige weegschaal. Deze staat ook nog op mijn wensenlijstje.
    Lieve groet, Mea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mmmm krijg er trek van leuke post lieve groet en fijn weekend ...rosita

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk hollands kneuteren.
    Ik geniet ervan.
    Groetjes elly

    BeantwoordenVerwijderen
  4. MMM heerlijk Erwtensoep.Ik kan me niet herinneren wanneer ik dat voor het laatst zelf gekookt heb [ erg he ]Ik denk dat ik dat volgende week maar weer eens ga proberen .Je blog werkt aanstekelijk !!
    Groetjes Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ojee........
    Ik schrik even van dat vlees..!!! wat ziet dat er eng uit zeg, hahah zijn dat speklappen ?? oo ik griezel van speklappen in de erwtensoep....had mijn schoonmoeder ook altijd.........hahahaa niet lachen hoor om mijn reactie maar echt,....ik krijg er kippevel van als ik naar de foto kijk...ohhh 't is wat, hahaaaaa
    Ik doe er altijd runder verseworst in en dat bak ik eerst en keine doorregen spekjes(dat kan nog net) haha
    En nog een slagersrookworst maar geen vlees of speklappen, hahah
    Eet smakelijk,hmmmmm ik ruik het hier al........

    Groetjes Dicky Marie (hier vanavond stampot Boerenkool)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Loes,

    Dat wordt vast een hele lekkere soep. Mijn moeder maakte het vroeger ook zelf en dan kregen we er roggebrood met spek bij.
    Wens je een fijne avond morgen.

    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heerlijk krijg direct zin in een heerlijk kommetje soep.....
    Het ziet er zo gezellig uit al die gesneden groentes.....dat kan maar 1 ding betekenen....dat het super super lekker is...
    Fijne avond
    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat is nog een heel werk! De groenten zo op een stapel en gesneden zien er heerlijk uit...maar helaas, ik lust geen erwtensoep. Maar voor jou..eet smakelijk. Mooie schalen trouwens. Groetjes Peggy

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een prachtige keukenspullen ... vooral de weegschaal doet m'n hart sneller slaan. Mag ik op deze stormachtige avond aanschuiven voor een heerlijk bordje "snert". liefs, @nne

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nu ik het zo lees krijg ik eigenlijk wel trek. Het ziet er heerlijk uit. en wat leuk dat je de oude spullen gewoon gebruikt.
    Mega super

    Lieve groetjes van
    Esther

    BeantwoordenVerwijderen

Takken en Andrea Bocelli.

Onder het wandelen met de hond kwam ik deze leuke takken tegen. Oude lijst tevoorschijn gehaald en de stolp erbij gezet, zo hebben we w...